RSS feed van nieuws op Overbijdeoverheid.nl RSS feed van advertenties Overbijdeoverheid.nl rss Volg OverBijDeOverheid op Twitter Welkom, bezoeker! [ Meld uw organisatie aan | Inloggen

Over de oprichter

Overbijdeoverheid.nl is een initiatief van Gerbrand Bijkerk (1972).

In zijn loopbaan heeft Gerbrand diverse functies binnen overheidsorganisaties vervuld oa. hoofd bedrijfsbureau sociale werkvoorziening Weenergroep, hoofdopzichter en inkoopcoördinator stadsdeel Geuzenveld Slotermeer, inkoopcoördinator gemeente Nieuwegein, inkoopadviseur samenwerkingsgemeenten de Liemers en als inkoopadviseur voor het waterschapshuis.

In verschillende functies liep hij tegen zaken aan die hem tegen de borst stuitten:

Werkzaam als hoofdopzichter woonbuurten bij het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam werd hij geconfronteerd met het gemak waarmee nog veel bruikbare materialen werden weggegooid. Het was met name de vanzelfsprekendheid dat er gekozen werd voor nieuwe materialen terwijl die pas daarvoor nog waren weggegooid. Argumenten die hiervoor aangedragen werden waren dat het vanuit bedrijfseconomisch oogpunt voordeliger was nieuwe materialen aan te schaffen dan nog bruikbare tweedehands materialen op te slaan. Als afgestudeerd bedrijfskundige kon hij deze gedachtegang wel volgen maar ergens wrong de logica hiervan.

Ook in zijn tijd als trainee projectmanager bij Rabofacet (facilitair bedrijf Rabobank Nederland) werd er deze logica op nagehouden en werden er splinternieuwe retourartikelen (kantoor- en schoonmaakartikelen, etc.) beneden een waarde van bedrag x ter vernietiging verzameld. Het was eenvoudigweg voordeliger deze artikelen te vernietigen dan ze te laten terugleggen in het magazijn.

In zijn baan als inkoopcoördinator voor de Gemeente Nieuwegein moesten voor parkeerbeheer nieuwe parkeerautomaten worden aangeschaft. Gedurende het opzetten van de aanbesteding wees een collega op een grote partij tweedehands parkeerautomaten van de gemeente Amsterdam. Hier begon het idee van een marktplaats voor overheden echt vorm te krijgen.

Gerbrand stelde zichzelf vragen als: ‘waarom wordt dit soort informatie niet gedeeld?’, ‘waarom is er geen vraag en aanbodsite voor de overheid?’. Als idealist wil Gerbrand graag concrete bijdragen leveren aan de samenleving en na de nodige brainstormsessies ontstond het concept en de naam Overbijdeoverheid.nl.

De eerste versie van Overbijdeoverheid.nl is live gegaan op 1 april 2010. Inmiddels is het ledenaantal toegenomen tot meer dan 200 gebruikers. Herhaling is de boodschap die nu moet gaan doorklinken binnen overheidsland dat Overbijdeoverheid.nl er is en besparingen dan wel duurzaamheid kan realiseren!

Met ingang van 1 juli 2014 heeft Gerbrand Bijkerk zijn eigen inkoopadviesbureau “Pursense” opgericht. Met dezelfde gedrevenheid voert hij vanuit dit adviesbureau inkoopadvies werkzaamheden uit. Zie www.pursense.nl

.

Contact

Gerbrand Bijkerk is bereikbaar via:

T. +31 (0)85 13 01 942
E. info@overbijdeoverheid.nl

Interessante links

 • Agentschap NL
  De website van Ministerie van economische zaken. Hier kunt u alles vinden over; milieu en leefomgeving, energie en klimaat, innoveren, octrooien, etc.
 • ANBI op Belastingdienst.nl
  Op deze site kunt u alle informatie vinden aangaande de voordelen van een ANBI verklaring van de Belastingdienst en alle voordelen die dit kan hebben.
 • ANBI.nl
  Een website met alle informatie verzameld rondom de ANBI status voor charitatieve instellingen.
 • Binnenlands Bestuur
  De website van het vakblad voor bestuurders en ambtenaren bij de overheid.
 • Centraal Bureau Fondsenwerving
  Het Centraal Bureau Fondsenwerving, Hier vindt u o.a. een overzicht van alle door het CBF goedgekeurde charitatieve instellingen in Nederland.
 • Duurzame Bedrijfsvoering Rijk
  Website van het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Rijk van het ministerie van BZK.
 • Duurzamegemeente.nl
  Website voor ambtenaren, bestuurders en raadsleden, gericht op voorbeelden van duurzaam beleid en duurzame projecten binnen gemeenten.
 • Overheid.nl
  De kortste weg naar alle informatie van de Nederlandse overheid op internet.
 • Pianoo, expertisecentrum aanbesteden
  Het expertisecentrum voor overheden op het gebied van inkopen en aanbesteden.
 • Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
  De website van de vereniging Nederlandse gemeenten.

Gesponsorde mededelingen

 • DuurzameGemeente.nl
 • Aanbestedingsmakelaar.nl
 • Stichting Stepping Stones for Africa
 • Repurpose
 • Uw advertentie hier?