RSS feed van nieuws op Overbijdeoverheid.nl RSS feed van advertenties Overbijdeoverheid.nl rss Volg OverBijDeOverheid op Twitter Welkom, bezoeker! [ Meld uw organisatie aan | Inloggen

Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2015 bewijst dat hergebruik marktplaats loont!

Duurzaam inkopen, Hergebruik, Hergebruik Loont, In de media, Overbijdeoverheid.nl, Rijksmarktplaats, bedrijfsvoering Rijk, overheid | 13 juni 2016 |   Reageer

Het Rijk heeft met de Rijksmarktplaats, spinoff van overbijdeoverheid.nl, wederom succesvolle cijfers gepubliceerd voor 2015. In 2015 is voor iets meer dan 6 miljoen euro met de Rijksmarktplaats bespaart, 1 miljoen meer dan in 2014. De totale besparing sinds de introductie van de Rijksmarktplaats in 2010 is daarmee op meer dan 25 miljoen euro komen te staan. (Zie link onderaan bericht voor pdf volledige bedrijfsbegroting).

Het betreft hier enkel het (verplicht) hergebruik op kantoor meubilair binnen het Rijk. Het besparingspotentieel is enorm wanneer er ook (verplicht) collectief hergebruikt gaat worden binnen de rest van het overheidsapparaat anders dan het Rijk.

Overbijdeoverheid.nl bestaat sinds 2009 en is sinds 2016 geheel gratis beschikbaar gesteld voor de doelgroep.

> Download hier de volledige rapportage bedrijfsvoering Rijk 2015


Geen trefwoorden ingevuld

4,711 keer bekeken, 2 keer vandaag

  

Overbijdeoverheid.nl met ingang van 01 januari 2016 kosteloos te gebruiken

Geen categorie | 7 januari 2016 |   Reageer

Overbijdeoverheid.nl is een non-profit initiatief dat sinds 2010 overheden op een praktische manier wil helpen om besparingen te realiseren en duurzaam te handelen, door hergebruik van overtollige producten mogelijk te maken.

Om de site draaiende te houden werd tot voor kort een geringe lidmaatschapsbijdrage gevraagd. Nu, vijf jaar na de oprichting, kan gesteld worden dat de ontwikkelkosten van de site zijn afgeschreven alsmede de onderhoudskosten tot nihil teruggebracht. In lijn met de basisprincipes van de oprichter dat de site non-profit moet zijn en ten dienste moet staan van de publieke zaak heeft deze daarom besloten om de site met ingang van 01 januari 2016 GRATIS toegankelijk te maken voor de gehele doelgroep.

De initiatiefnemer hoopt dat met het gratis maken van het initiatief het gebruik van de site verder zal toenemen.

  

5,156 keer bekeken, 2 keer vandaag

  

Overheid moet verduurzaming meer stimuleren

Geen categorie | 20 juli 2015 |   Reageer

Den Haag – Op het gebied van verduurzaming ligt er een enorme potentie voor de bouw, maar er zijn veel remmende factoren. Dat zegt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) in de bijlage Duurzaamheid & Energie die vandaag bij Cobouw is verschenen.

> Lees hier op de site van de Cobouw het volledige artikel

Geen trefwoorden ingevuld

5,241 keer bekeken, 3 keer vandaag

  

Als de overheid niet meedenkt en meewerkt, kun je het vergeten.

Geen categorie | 7 juni 2015 |   Reageer

Syntrus Achmea transformeert momenteel ruim 100.000 m2 met een beleggingswaarde van 191,5 miljoen.

Rob Vester, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Syntrus Achmea vertelde over dit hoogtepunt op het Vastgoedmarktforum bij de beurs Provada. Onder leiding van Johannes van Bentum, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, gaf het ontwikkelteam van Syntrus Achmea zijn visie op de herontwikkelingsprojecten.
‘Naast die 100.000 m2 zit er nog eens 50.000 m2 in een fase waarin we bekijken of herontwikkeling haalbaar is,’ vertelt Vester. ‘Er zijn natuurlijk veel factoren die bepalen of een traject haalbaar is, maar er is een ding essentieel. Als de overheid niet meedenkt en meewerkt, kun je het vergeten.

> Lees hier op de site van de vastgoedmarkt.nl het volledige artikel

Geen trefwoorden ingevuld

5,513 keer bekeken, 2 keer vandaag

  

Drie jonge ondernemers met drive: Repurpose

Bouw materialen, Duurzaam inkopen, Geen categorie, Hergebruik, Milieuwinst | 21 mei 2015 |   Reageer

Als initiatiefnemer van overbijdeoverheid.nl en inmiddels zelf een veertiger kan ik mezelf geen jonge ondernemer meer noemen, maar de geest van de jonge ondernemer bezit ik nog steeds. Zo kwam ik via de strategisch inkoper van de gemeente Utrecht in contact met de 3 jonge ondernemers/initiatiefnemers van de startup Repurpose. Een startende onderneming die gebaseerd is op common sense en met oog voor een duurzamere wereld. niet omdat het moet, niet omdat het kan, maar gewoon omdat het leuk is en bijdraagt aan de nieuwe duurzamere wereld waar we uiteindelijk allemaal naar op zoek zijn.

Repurpose is een adviesbureau/bemiddelingsbureau die bij renovatie- en nieuwbouwprojecten expertise inbrengt om oude her-te-gebruiken-materialen opnieuw in te zetten. Zo inventariseren zij bijvoorbeeld slooppanden op welke materialen er nog her-te-gebruiken zijn in andere projecten. Ook bemiddelen zij tussen partijen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

> Kijk eens op de site van RePurpose wat zij te bieden hebben

     

5,641 keer bekeken, 2 keer vandaag

  

De gemeente Hulst betaalt hergebruik draagbaar reanimatieapparaat

Duurzaam inkopen, Geen categorie, Hergebruik, In de media, Overbijdeoverheid.nl | 7 april 2015 |   Reageer

HULST – De gemeente Hulst betaalt de kosten voor het opnieuw operationeel maken van een automatische externe defibrillator (AED), nadat het hartschokapparaat is gebruikt.

> Lees hier op de site van PZC het volledige artikel

Aardevol: De duurzame daad van Enschede

Duurzaam inkopen, Geen categorie, Hergebruik, In de media, Overbijdeoverheid.nl | 17 maart 2015 |   Reageer

Aardevol is een integrale manier om infrastructureleprojecten duurzamer en
goedkoper uit te voeren door hergebruik en het optimaal inzetten van mensen, middelen, materialen en kennis bij. Het gaat om slim gebruik van materialen en grond via een digitale infrabank vergelijkbaar als “marktplaats”. Materiaal en grond wat in een project vrijkomt of over blijft, kan door een goede planning in een ander project opnieuw worden toegepast.

> Lees hier op de site van de gemeente Enschede het volledige artikel

Hergebruik Raatliggers

Duurzaam inkopen, Geen categorie, Hergebruik, In de media, Overbijdeoverheid.nl | 17 maart 2015 |   Reageer

In Ede worden stalen raatliggers van een bestaande hal gedemonteerd. Deze liggers worden hergebruikt bij een nieuwbouw op een andere locatie in Ede. Voor dat ontwerp heeft Konstruktieburo Snetselaar BV gebruik gemaakt van 3D inmeetgegevens.
Een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

> Lees hier op de site van snetselaar het volledige artikel

  

5,083 keer bekeken, 1 keer vandaag

  

‘Overheden moeten tweedehands software uitwisselen’

Hergebruik, In de media, Overbijdeoverheid.nl, SAP, overheid, software | 4 december 2013 |   Reageer

Overheden beschikken over aanzienlijke hoeveelheden overtollige softwarelicenties, maar hergebruik is zeldzaam. Een marktplaats voor softwarelicenties biedt uitkomst.

Overheden beschikken over aanzienlijke hoeveelheden overtollige softwarelicenties, maar hergebruik is zeldzaam. Het mag, maar het blijft ingewikkeld. De initiatiefnemer van Overbijdeoverheid.nl zwengelt de discussie aan met een marktplaats voor softwarelicenties.

> Lees hier op Binnenlandsbestuur.nl het volledige artikel

Geen trefwoorden ingevuld

6,159 keer bekeken, 1 keer vandaag

  

Overbijdeoverheid gaat voor 2e hands software licenties

Duurzaam inkopen, Geen categorie, In de media, Inkopers-cafe, Overbijdeoverheid.nl, overheid | 25 november 2013 |   Reageer

Iets meer dan een jaar geleden, op 5 juli 2012, leek het er even op dat met het used-soft-arrest (1 zie achtergrondinformatie links onderaan pagina) de grote softwareleveranciers een onverwachte en voor hen vervelende slag was toegebracht. Sindsdien is het namelijk toegestaan om (tweedehands) softwarelicenties door te verkopen/verhandelen. Het is weliswaar een uitspraak die nog veel ruimte overlaat voor jurisprudentie, maar het is vreemd dat er het afgelopen jaar na deze – toch wel opzienbarende – uitspraak nagenoeg geen ontwikkelingen meer zijn geweest.

Dat er juridisch niet meer gestreden wordt, is vanuit de kant van de softwareleveranciers wel voor te stellen, maar vanuit het bedrijfsleven of de overheid is dit opmerkelijk. Zo zijn er voor zover wij weten geen spin-offs van de oorspronkelijke used-soft-website bekend waar tweedehands software wordt verhandeld. En dat terwijl we als samenleving toch bulken van de ongebruikte licenties. Nagenoeg geen mens beseft op wat voor ‘goudmijn’ hij of zij zit. Denk eens aan die pc die u laatst naar de schroot heeft gebracht en waar nog Windows XP of Vista op stond. Zeer waarschijnlijk stond er ook een Office 2003-versie op. Wellicht niet voor u, maar wel voor veel anderen, is deze software nog uitermate bruikbaar.

In het geval van het bedrijfsleven en de overheid is er naar alle waarschijnlijkheid een veelvoud van deze apparaten afgevoerd met evenzoveel applicaties waarop licenties zaten. Als vraag en aanbod elkaar hier hadden ontmoet, was er zeer waarschijnlijk een markt ontstaan. Waar het tot dit moment dan ook nog steeds aan ontbrak, is een platform waar deze overtollige licenties met elkaar gedeeld kunnen worden.

En dan hebben we het nog slechts over consumentensoftware. Als we kijken naar bedrijfslicenties van bijvoorbeeld Oracle, SAP, en Microsoft, en we zouden ons daarnaast enkel richten op de overheid, dan kan gesproken worden over substantiële hoeveelheden licenties die mogelijk vrijkomen. Verschillende overheidsinstanties werken soms met verschillende software. Maar wanneer de software dezelfde is, werkt men vaak met andere versies. Bij een eventuele upgrade naar een nieuwe versie van een bepaald soort software denkt niemand meer aan de oude aangeschafte licenties. In de praktijk kun je stellen dat die verdwijnen (komen te vervallen of soms tegen bijbetaling overgaan in nieuwe licenties). En dat terwijl andere overheidsinstanties hier mogelijk om zitten te springen.

Nog niet eerder was het bij ons van overbijdeoverheid.nl opgekomen om deze voor de hand liggende potentiële ‘ruilmarkt’ actief op te pakken. Maar gezien de latente behoefte die er binnen de overheid is, hebben we besloten overheden middels dit artikel bewust proberen te maken van de mogelijkheden die het used-soft-arrest hun kan bieden. Met andere woorden: deel je ongebruikte softwarelicenties met andere collegaoverheden en bespaar!

Nu kunnen wij ons voorstellen dat menige overheidsinstantie terugschrikt voor deze mogelijkheid. Zo wordt de materie omtrent softwarelicenties als ingewikkeld beschouwd, is er angst voor juridische strijd en kost het tijd en energie. Eenduidig antwoord op dergelijke voorbehouden is: je moet er inderdaad wat voor doen en er zijn (als je binnen de mogelijkheden van het used-soft-arrest blijft) minimale juridische risico’s. Natuurlijk kost het tijd en energie, maar die verdienen zich vele malen terug!

Met een beetje deskundige hulp is het namelijk zeer eenvoudig om de software die u bezit te inventariseren. Daar kan overbijdeoverheid.nl u samen met een aantal gespecialiseerde partijen bij ondersteunen. Bijkomend voordeel – naast de mogelijkheden die ontstaan om software uit te wisselen – is dat u ook inzicht krijgt in uw softwareportefeuille. Door het slim inrichten van uw systeemarchitectuur kunt u mogelijk nog grotere besparingen realiseren.

Indien u meer wilt weten, neemt u dan gerust contact met ons op en we helpen u, samen met een van de door ons geselecteerde gespecialiseerde partijen, uw softwarelicenties inzichtelijk te maken.

1 Enige achtergrondinfo aangaande het used-soft arrest:

Pagina 1 van 41234››

Interessante links

 • Agentschap NL
  De website van Ministerie van economische zaken. Hier kunt u alles vinden over; milieu en leefomgeving, energie en klimaat, innoveren, octrooien, etc.
 • ANBI op Belastingdienst.nl
  Op deze site kunt u alle informatie vinden aangaande de voordelen van een ANBI verklaring van de Belastingdienst en alle voordelen die dit kan hebben.
 • ANBI.nl
  Een website met alle informatie verzameld rondom de ANBI status voor charitatieve instellingen.
 • Binnenlands Bestuur
  De website van het vakblad voor bestuurders en ambtenaren bij de overheid.
 • Centraal Bureau Fondsenwerving
  Het Centraal Bureau Fondsenwerving, Hier vindt u o.a. een overzicht van alle door het CBF goedgekeurde charitatieve instellingen in Nederland.
 • Duurzame Bedrijfsvoering Rijk
  Website van het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Rijk van het ministerie van BZK.
 • Duurzamegemeente.nl
  Website voor ambtenaren, bestuurders en raadsleden, gericht op voorbeelden van duurzaam beleid en duurzame projecten binnen gemeenten.
 • Overheid.nl
  De kortste weg naar alle informatie van de Nederlandse overheid op internet.
 • Pianoo, expertisecentrum aanbesteden
  Het expertisecentrum voor overheden op het gebied van inkopen en aanbesteden.
 • Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
  De website van de vereniging Nederlandse gemeenten.

Gesponsorde mededelingen

 • DuurzameGemeente.nl
 • Aanbestedingsmakelaar.nl
 • Stichting Stepping Stones for Africa
 • Repurpose
 • Uw advertentie hier?